Koken met wijn.

Wijn is niet alleen heerlijk in je glas. Het is ook een onmisbaar ingrediënt in je kookpotten! Franse chefs doen niets liever dan met wijn koken. En terecht! Wijn is een prima smaakmaker die je in de meest uiteenlopende gerechten kan gebruiken.
Waarom wijn?
Er zijn heel wat recepten waarin wijn centraal staat. Denk maar aan coq au vin of kalfstong in madeirasaus. Maar wijn doet meer dan wat extra aroma’s toevoegen, het haalt ook verrassende smaken in andere ingrediënten naar boven. Rode wijn geeft je gerechten extra fruitigheid terwijl een witte wijn een frisse toets toevoegt.
Hoe kies je de juiste wijn?
De vuistregel is vrij eenvoudig: kook alleen maar met een wijn die je zo ook zou drinken. Gebruik dus zeker geen minderwaardige wijn omdat het maar ‘om te koken’ is. Slechte wijn kan de smaak van je gerecht helemaal om zeep helpen. Maar je moet natuurlijk ook niet voor de duurste wijnen gaan. Een exclusieve grand cru komt in je glas beter tot zijn recht dan op je bord.
Ga je voor rood of voor wit?
Ook hiervoor is er een eenvoudig principe: gebruik dezelfde kleur wijn als de kleur van je gerecht. Ga dus voor rode wijn bij rood vlees of tonijn en voeg witte wijn toe aan je gerechten met witte vis of gevogelte. Maar regels zijn er ook om af en toe gebroken te worden… Je kan best witte vis met een rode wijnsaus klaarmaken, maar gebruik dan geen zware malbec. Kies eerder voor een lichte pinot noir, zoals onze pinot noir uit Pays d'Oc.
Welk karakter moet de wijn hebben?
Je kan gerust experimenteren met verschillende combinaties, maar probeer je wijnkeuze af te stemmen op de andere ingrediënten van het gerecht. Zo voorkom je dat de wijn overheerst of dat hij net helemaal niet doorkomt. Elke wijnsoort heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Als je bijvoorbeeld een stoofpotje met wild maakt, mag je gerust een volle cabernet sauvignon gebruiken of zelfs een porto !
Maak jouw eigen website met JouwWeb